“Heb je er last van?” “Doet het pijn?” “Duurt al wel even toch?” “Zou toch maar eens naar de dokter gaan.” Vinden we heel normaal als het gaat om pijn in je buik, last van je arm etc. Maar wat nou als die pijn in je buik komt omdat je slecht in je vel zit, je vermoeid bent omdat je zoveel piekert en slecht slaapt? Zeggen we dan ook: “zoek hulp voordat het erger wordt”, “ga eens met iemand praten je loopt hier toch al even mee rond?” Praten we überhaupt over deze gevoelens met onze omgeving?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen hun mentale problemen niet bespreken met hun omgeving en dat nog meer mensen niet naar een hulpverlener gaan met deze problemen. Dit blijkt vaak te komen omdat mensen denken dat het vanzelf weggaat, of dat mensen zich schamen. Terwijl mentale klachten grote invloed hebben op het welbevinden en functioneren van mensen.
Langer rondlopen met je klachten kan zorgen voor meer klachten, voor langdurige klachten die een negatieve uitwerking hebben op jou en op je omgeving. Dit hoeft niet nodig te zijn. Ik pleit ervoor dat we meer open zijn naar elkaar over onze zorgen, onze stressklachten etc. En dat het niet raar is, of zwak als je contact zoekt met een hulpverlener als praten met je omgeving niet genoeg is. Het is eerder een teken van kracht dat je dit doet en het betekent al helemaal niet dat je gek bent!
Professionele hulp
Maar wanneer neem je nu die stap om een afspraak te maken met een professionele hulpverlener zoals een psycholoog of counsellor? Jij weet dat zelf het beste. Volg je gevoel! Dat kan lastig zijn, het is niet zo duidelijk als een gebroken been. Je klacht zit namelijk van binnen. Je vindt het misschien moeilijk om te achterhalen of het tijdelijke stress is, of zit je tegen een burn-out aan? Heb je wel echt een slaapprobleem, of slaap je tijdelijk wat minder? Pieker je gewoon een beetje, of maak je je overmatig zorgen? Deze vragen zijn voorbeelden van vragen die jou tegen kunnen houden om contact op te nemen met een hulpverlener. Misschien omdat je je schaamt, of omdat je twijfelt of je problemen wel erg genoeg zijn. Weet dat ik je niet zie als overdreven, niks is raar of vreemd. Als jij het gevoel hebt dat het goed zou zijn om eens met iemand te gaan praten, dan is dat zo. Ook als je niet precies weet wat er nu aan de hand is.
De volgende keer meer over wat ik als counsellor kan betekenen.