Begeleiding bij een traumatische bevallingservaring

Van vreugde naar trauma: Wanneer kan een bevalling als naar of traumatisch worden ervaren?

Zo’n 20 procent van alle Nederlandse vrouwen vindt de bevalling een nare / negatieve ervaring. Ongeveer 10 procent ervaart haar bevalling als traumatisch. En ongeveer 2 procent van de vrouwen ontwikkelt zelfs PTSS na de bevalling.

Wanneer is een bevalling traumatisch?
De enige die dit kan bepalen is degene die bevallen is. Niet de gynaecoloog, de verloskundige, de vriendinnen en/of de partner etc. Wat telt is hoe degene die bevallen is het heeft ervaren; hoe de barende terugkijkt op de zwangerschap en bevalling. Het maakt niks uit hoe de bevalling feitelijk is verlopen, het is niet relevant wat anderen er van vinden.

Niet op alle bevallingen wordt positief terug gekeken. De impact van een nare bevalling kan heel groot zijn, zowel bij de vrouw als bij de partner. Aan de slag gaan met de verwerking zorgt er voor dat er een grote last van de schouders valt, dat deze nare ervaring achter zich gelaten kan worden. Dan komt er weer ruimte om te genieten, te ontspannen en je meer te kunnen verbinden.

Het kan ook zijn dat iemand niet negatief terugkijkt op de bevalling, maar wel op een ander moment. Bijvoorbeeld: het zwanger worden was een moeizaam traject, er werd negatief gereageerd op de zwangerschap, miskraam, extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap, slechte uitslag van een echo, bloedverlies, vroeggeboorte. Maar ook na de bevalling: borstvoeding die niet (goed) lukt, veel bloedverlies, placenta die operatief verwijderd moest worden, (herstel van) totaal ruptuur. Het kan ook zijn omdat de baby een slechte start heeft gehad, de baby opgenomen is geweest, de baby ziek is geweest of dat de baby overleden is.

Ook de partner kan een bevallingstrauma hebben. Vaak geven partners aan dat ze zich heel machteloos hebben gevoeld. Ook partners hebben het soms nodig om deze ervaring te verwerken.

Voorbeelden
Hieronder staan een aantal voorbeelden beschreven waarbij het voor te stellen is dat de vrouw niet positief terugkijkt op haar bevalling en daar dus ook last van kan hebbe

  • Een hele lange bevalling. Een bevalling die ervoor zorgde dat je was uitgeput en om je heen werd er van alles voor je bepaald. Je had zelf niks meer te zeggen.
  • Heel veel pijn. Heb je uiteindelijk toch om een ruggenprik gevraagd, maar kreeg je die niet meer? Of kreeg je deze wel, maar kreeg je daar spijt van? Je voelde je daardoor slap?
  • Heel veel angst. Enorme angsten ervaren op het moment dat de hartslag van je baby wegviel, of omdat ze riepen dat je nu echt moest opschieten? Of omdat je rennend over de gang naar de operatiekamer werd gereden voor een spoedkeizersnede?
  • Onzekerheid. Niet weten hoe het met je baby was, omdat ze je baby meteen na de bevalling hebben meegenomen?.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, er kunnen nog veel meer oorzaken zijn. Geen of weinig steun van zorgverleners, slecht contact met zorgverleners, niet betrokken zijn bij besluitvorming, niet serieus genomen worden, gevoel gefaald te hebben zijn triggers waardoor er slechter terug gekeken kan worden. Wanneer dit een negatieve invloed heeft, is het goed om hulp te zoeken.

Ik heb de opleiding Bevallingsverwerkingsspecialist afgerond en daarmee nog meer tools in handen gekregen om mensen met een nare ervaring goed te kunnen begeleiden. Dit kan met EMDR zijn, maar er zijn zeker nog meer mogelijkheden. Vaak treedt er al verbetering op binnen een paar sessies.

Heb jij een nare bevallingservaring, en/of een moeilijke zwangerschap gehad? Kijk je hier niet fijn op terug en zou je dit eigenlijk wel willen verwerken? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deel dit blog!

Wat is je vraag?